Cazul 14: Chullachaqui

16 10 2009

Legendele spun ca Chullachaqui este un dwarf, demon al padurii amazoniene. Dupa legendele zonei, acest dwarf are abilitatea de a-si schimba forma in ce doreste si sa ii pacaleasca pe localnici, vizitatori sau vanatori. Poate sa apara ca un membru al familei sau prieten, conducandu-te pe calea gresita, tot mai adanc in padure, iar apoi te lasa acolo. Este descris ca avand unul sau ambele picioare deformate, sau le are cu fata la spate. Piciorul deformat apare in toate descrierile, iar picioarele intoarse lasa urme false.

La copii, Chullachaqui se arata drept alt copil, tovaras de joaca. Si ii atrage in padure, pierzandu-se pt totdeauna. Singurul mod de a recunoaste un chullachaqui este sa ii observi piciorul deformat sau intors cu fata la spate. Acesta va incerca sa isi tina ascuns piciorul, iar daca este descoperit, va fugi repede in jungla.

Poetul peruvian, César Calvo, descrie creatura drept un zombie creat de shamani din copii rapiti. Cand un copil rapit este patruns de energie malefica, piciorul drept se deformeaza, intorcandu-se cu fata la spate, iar cand Chullachaqui este in forma umana lasa urme de animale, iar cand e in forma de animal, lasa urme de om.

Mai este un tip de Chullachaqui, o “persoana” a binelui, care este in serviciul adevarului, fara deformare. Dar in ambele cazuri, cel rapit nu se mai intoarce acasa.

O poveste spune ca un baiatel a fost luat de parinti cu ei in padure dupa lemne de foc. Parintii l-au lasat singur un moment ca sa adune lemnele. Acesta se juca cand a vazut un alt baietel de varsta sa intr-un copac. Cel din copac i-a spus sa vina si el sus, dar acesta amintindu-si de cele spuse de parinti despre padure, a refuzat. Cand parintii i s-au intors, acesta le-a spus despre baiatul din copac. Parintii stiau ca nimeni nu traieste in zona aia de padure, dar tot au cautat ca sa se asigure, dar n-au gasit decat niste urme ciudate.

Chullachaqui este si “madre del monte”, mama salbaticiei, stapanul animalelor. Daca urmezi o anumita dieta, chullachaqui o sa-ti aduca success la vanatoare, dar cei ce vor luat prea multe animale vor fi pedepsiti.

In ultimile decenii, s-a conturat o alta specie de chullachaqui, nascuta din cauza actiunilor omului in padurea amazoniana. Acesta vindeca animalele ranite si ii pedepseste pe cei care taie copacii si vaneaza animale fara motiv.

“Chullachaqui este spiritul protector al junglei”, spun unele descrieri, “care poate ajuta oamenii, in functie cat de mult respecta natura din jurul lor.” Noul chullachaqui “este generos cu cei care se folosesc cum trebuie de resursele naturii si nu abuzeaza de ele. Este rau cu cei care invadeaza padurea si distrug animalele si plantele”.

Foarte celebrul vindecator si shaman, Don Agustin Rivas a povestit despre cum s-a intalnit cu un Chullachaqui. L-a descries ca fiind un om mic, fata imbatranita, nas curbat, gura mica, ochi mici brilianti, si avand un picior lipsa. Desi era imbracat ca un om normal, Don Agustin l-a recunoscut imediat ca fiind un Chullachaqui. Don Agustin si-a exprimat bucuria de a intalni in sfarsit un chullachaqui adevarat, si au fumat o pipa impreuna. Don Agustin mentiona ca nu avusese noroc la vanatoare in ultima vreme, iar Chullachaqui i-a spus “Astea sunt animalele mele. Trebuie sa imi ceri permisiunea mai intai, si nu m-ai intrebat niciodata inainte de a vana un animal. Dar azi vei avea succes.”. Din senin, Don Agustin a lesinat si cand s-a trezit, chullachaqui disparuse. Mai tarziu in acea zi, a intalnit o caprioara foarte mare si a nimerit-o din prima si s-a bucurat de carne.

O expeditie low-budget in 2009, facute in padurile din Peru, a fost facuta special pentru acest chullachaqui. Membrii grupului au vorbit cu bastinasii din zona. Acestia, in descrierile lor, au scos in evidenta piciorul deformat, le-au spus sa fie atenti sa nu se lase atrasi in adancul padurii. Le-au mai spus ca daca intalnesc un om in padure sa fie atenti si sa nu fie pacaliti. Au ales sa faca cautarea noaptea. Mai toate animalele dorm noaptea in padurea amazoniana. Nu au gasit chullachaqui, dar au povestit cum se auzea un fel de voce care i-a facut pe cativa sa o urmeze mai adanc in padure, pe apa, si ajunsi pe mal, au vazut in tufisuri niste ochi pt o secunda, unul din membri s-a dus sa se uite mai atent, dar surpriza, a nimerit in nisipuri miscatoare. Bastinasii au descris asta ca individul cazut in capcana nu era dorit de chullachaqui. Alti membri auzeau in pasi insistenti, iar cand s-au luat dupa sunete au avut surpriza sa constate ca au iesit din padure, iar sunetul pasilor disparuse, chullachaqui scotandu-i de pe teritoriul sau. Urme ciudate au fost gasit, de asemenea. La analiza, nu s-a putut spune exact ale carui animal erau, majoritatea au descris urma ca fiind o combinatie intre o urma de porc si maimuta.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: